Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op elektrotechniek.startpagina.nl

Elektro-symbolen NEN5152

 • M. van der Werf

  In het oude blauwe symbolenboekje van de NEN5152 staan ook een hele reeks symbolen die typisch Nederlands zijn. De code is herkenbaar aan een letter-cijfer-combinatie, zoals 07-02-A2 (dit is een voorbeeld).

  In het nieuwe rode symbolenboekje van IEC 617 (die de NEN5152 vervangt) daarentegen komen deze symbolen niet meer voor. Alleen de symbolen die ook in de NEN5152 voorkwamen met alleen een tweecijferig volgnummer komen ook in het IEC 617-symbolenboekje voor, met precies dezelfde codering.

  In het voorwoord staat dat de typisch Nederlandse symbolen niet meer mogen voorkomen, maar als je ze toch nodig hebt is het dan toegestaan om ze als IEC 617-symbool te presenteren maar als oude variant met de codering zoals die in de NEN5152 voorkwam?

  Of moet je ze persé als afgeleide presenteren van het wel toegestane symbool?

  Voorbeeld: een oud symbool is een maakcontact met dubbele onderbreking. In de nieuwe situatie is deze een afgeleide van het nog gangbare symbool met een maak- en een P-contact. Deze heet 07-02-01-01 (de laatste twee cijfers is een subvolgnummer voor varianten door ons zelf toegevoegd). Nu is de code van het maakcontact met dubbele onderbreking in de NEN5152 een code met een letter-cijfercombinatie, nl. 07-02-A1. Deze willen we in de nieuwe situatie een afgeleide van 07-02-01 maken, nl. bijvoorbeeld 07-02-01-02.

  Heeft hier iemand ervaring mee en zo ja, zitten wij op de goede weg?

 • b v loon

  Hallo.

  Ik ben op zoek naar het symbool van een bewegingsmelder.

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Groeten,

  Ben.

 • nico22

  google “symbool bewegingsmelder ”

 • m.regelink

  Goedendag,

  Weet iemand een site waarop duidelijk en eenvoudig de tekensymbolen staan voor het tekenen van elektrische schema's. het gaat om de volgende schakelingen.

  schakelaar a met lamp L

  Verschil in symbool tussen bistabiel en monostabiel tekensymbool in stroomkringschema.

  Alvast bedankt.

  het mailadres is m.regelink@aventus.nl

 • nico22

  google “symbolen elektrotechniek” en je hebt een heel grote keus.